Templom felújítás Budapesten

Országszerte egyre több szakrális emléket és építményt igyekeznek felújítani, megmenteni. Magyarország Kormánya is jelentősen támogatja ezeket a kezdeményezéseket az anyaországban és a határon túli magyar területeken egyaránt.

Hogyan zajlik általában egy templom szakszerű felújítása?

A munkálatokat templom felújítás esetén szinte kivétel nélkül mindig hosszas tervezés, előkészítés és pénzügyi gyűjtés előzi meg. Az ódon szakrális épületek falainak vizesedését kiemelt figyelemmel kell ellenőrizni. Az előkészítő munkák közé tartoznak még az épületfelmérés, különféle statikai vizsgálatok sorozata és a felújítási építési engedélyezési tervdokumentáció összeállítása. A templomok jelentős része műemlék, vagy pedig műemlék jellegű épület. Felújításukhoz, restaurálásukhoz a Kulturális Örökségvédelmi hivatal engedélyére lehet szükség, egyéb engedélyek mellett.

Templomfelújítás: Horváth Mihály téri templom kő restaurálási ,felújítási munkálatai.

Templomfelújítás: Horváth Mihály téri templom kő restaurálási ,felújítási munkálatai.

A templom felújítás során a tornyon való munkálatok igen nehezek lehetnek, bravúros megoldásokat kívánhatnak és számolni kell a magassággal is.

A teljeskörű templom felújításkor cserére kerülnek a nyílászárók, a torony harangtéri ablakrácsai. Újra készül a vakolás és sok esetben galambriasztó tüskék is felhelyezésre kerülnek. A toronysüveg állapotától függően azt is javításoknak, vagy pedig cserének vetjük alá, mely utóbbi szintén nagyon összetett feladat. A munkálatok természetesen a beltérben is folynak. Kiegészítjük vagy teljesen modernizáljuk a villanyszerelést, vakolatot cserélünk a lábazaton, ahová szellőző vakolatot helyezünk fel. A vakolat az oldalfalakon és a mennyezeten is javításra kerül.

A templom orgonájának tisztítása, javítása speciális feladat, mely professzionális szakembereket igényel. Külön szakemberek foglalkoznak a templomudvar kertészeti területének felújításával, valamint a járdák és templom körüli parkolók burkolásával is.

A templom műértékű kegytárgyainak, szobrainak és festményeinek állagmegóvását külön erre szakosodott művészeti restaurátorok végzik el. A műtárgyakat sok esetben a munkavégzés idejére el kell szállítani a templomból. Kivételt képeznek természetesen a fali freskók.

Szakmai cikkek a templom felújításról

Templom felújítás, szakszerűen

Templom felújítás, szakszerűen

Egy templom felújítása mindig kihívásokkal teli folyamat.Gondoljunk csak például a templom magas tornyaira, és az oda való biztonságos feljutásra. Vagy az épület orgonájának tisztítására, kegytárgyainak és festményeinek állagmegóvására. Ezek javítása és restaurálása...

Templomfelújítási program

Templomfelújítási program

Egy templom teljes körű renoválása általában csak pályázati források segítségével tud megvalósulni. Így mindenképpen jó hírnek számít, hogy a kormány 2021. március 31-én jelentős templomrekonstrukciós programot hirdetett meg.A tervezet szerint a különböző települések...

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Adatvédelem elfogadásához kattintson a "fehér" négyzetbe.

5 + 9 =