Templom felújítás Budapesten

Országszerte egyre több szakrális emléket és építményt igyekeznek felújítani, megmenteni. Magyarország Kormánya is jelentősen támogatja a templom felújítás kezdeményezéseket az anyaországban és a határon túli magyar területeken egyaránt.

Hogyan zajlik általában egy templom szakszerű felújítása?

A munkálatokat templom felújítás esetén szinte kivétel nélkül mindig hosszas tervezés, előkészítés és pénzügyi gyűjtés előzi meg. Az ódon szakrális épületek falainak vizesedését kiemelt figyelemmel kell ellenőrizni. Az előkészítő munkák közé tartoznak még az épületfelmérés, különféle statikai vizsgálatok sorozata és a felújítási építési engedélyezési tervdokumentáció összeállítása. A templomok jelentős része műemlék, vagy pedig műemlék jellegű épület. Felújításukhoz, restaurálásukhoz a Kulturális Örökségvédelmi hivatal engedélyére lehet szükség, egyéb engedélyek mellett.

Templomfelújítás: Horváth Mihály téri templom kő restaurálási ,felújítási munkálatai.

Templomfelújítás: Horváth Mihály téri templom kő restaurálási ,felújítási munkálatai.

A templom felújítás során a tornyon való munkálatok igen nehezek lehetnek, bravúros megoldásokat kívánhatnak és számolni kell a magassággal is.

A teljeskörű templom felújításkor cserére kerülnek a nyílászárók, a torony harangtéri ablakrácsai. Újra készül a vakolás és sok esetben galambriasztó tüskék is felhelyezésre kerülnek. A toronysüveg állapotától függően azt is javításoknak, vagy pedig cserének vetjük alá, mely utóbbi szintén nagyon összetett feladat. A munkálatok természetesen a beltérben is folynak. Kiegészítjük vagy teljesen modernizáljuk a villanyszerelést, vakolatot cserélünk a lábazaton, ahová szellőző vakolatot helyezünk fel. A vakolat az oldalfalakon és a mennyezeten is javításra kerül.

A templom orgonájának tisztítása, javítása speciális feladat, mely professzionális szakembereket igényel. Külön szakemberek foglalkoznak a templomudvar kertészeti területének felújításával, valamint a járdák és templom körüli parkolók burkolásával is.

A templom műértékű kegytárgyainak, szobrainak és festményeinek állagmegóvását külön erre szakosodott művészeti restaurátorok végzik el. A műtárgyakat sok esetben a munkavégzés idejére el kell szállítani a templomból. Kivételt képeznek természetesen a fali freskók.

Templomfelújítás – Értékőrzés

Miért fontos?

            A templomok felújítása fontos, hiszen egy-egy közösség gyülekező helyeként szolgál és rendszeresen használatban van. A vallási közösségek akkor tudnak tovább és hosszan fennmaradni, ha van közösségi terük.

Három részre osztanánk a templomfelújítási munkálatokat:

  • tervezés
  • kivitelezés
  • értékőrzés

Tervezés

            A felújítási munkálatokat mindig hosszas pénzügyi és építészeti tervezés előzi meg. A munkálatok sokszor engedélykötelesek lehetnek. Ilyenkor a Kulturális Örökségvédelmi hivatalához kell fordulni.

            A munkálatoka professzionális restaurátorok végzik a legmodernebb technológia felhasználásával.

Kivitelezés

            A felújítások során kiemelt figyelmet kapnak az ornamentikák, azaz a díszítőelemek, hiszen ezek a templomok ékei.

            A modern felújítások alkalmával kerülhetnek a templomok tereibe különféle technológiai eszközök is. Kialakításuk tehát már a modern hívő közösség igényeit is kielégítik.

Értékőrzés

Számunkra fontos az értékőrzés és értékátadás. A templomfelújítás pedig egy igazi kapocs a múlt és a jövő között.

 

Szakmai cikkek a templom felújításról

Templomfelújítás 2022-ben?

Templomfelújítás 2022-ben?

Templomok felújításának fontossága A templomok hitközösségeink központi közösségi terei. Így nem kérdés, milyen fontos, hogy ezek az épületek rendben legyenek. Mit jelent rendben lenni? Külső- és belső felújítási munkálatokat is vállal cégünk, így mindenképpen...

Templomfelújítási pályázat 2022

Templomfelújítási pályázat 2022

A templomok felújítása általában pályázati pénzekből történik meg. Ilyenkor nagy tervezési folyamat előzi meg a renoválást. A pályázatokhoz mindig azt is körül kell járni, hogy mi mennyibe kerülne, kerülhet, milyen plusz költségek merülhetnek fel. Ezekre természetesen...

Templom felújítás, szakszerűen

Templom felújítás, szakszerűen

Egy templom felújítása mindig kihívásokkal teli folyamat.Gondoljunk csak például a templom magas tornyaira, és az oda való biztonságos feljutásra. Vagy az épület orgonájának tisztítására, kegytárgyainak és festményeinek állagmegóvására. Ezek javítása és restaurálása...

Templomfelújítási program

Templomfelújítási program

Egy templom teljes körű renoválása általában csak pályázati források segítségével tud megvalósulni. Így mindenképpen jó hírnek számít, hogy a kormány 2021. március 31-én jelentős templomrekonstrukciós programot hirdetett meg.A tervezet szerint a különböző települések...

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Adatvédelem elfogadásához kattintson a "fehér" négyzetbe.

14 + 10 =