Lábazat felújítás garanciával Budapest és környékén

Az épület lábazata a belső földtöltés felől folyamatosan nedvességet kap, ezért a lábazatot máshogy kell kezelnünk, mint például a szabadon álló falakat. A vizesedő lábazat felújítást azonnal végezzük! Íme a legfontosabb információk, profiktól!

Az aktuális építési szabályzat függőleges szigetelést ír elő a lábazat belső felületére. A régiekben ez nem volt szokásos gyakorlat, így sajnos manapság is gyakran elhagyják. Ez az épület lábazata külső felületének átvizesedéséhez, salétromodásához vezethet. Lábazat felújításkor figyelembe vesszük a só- és vízterheltséget.

Mielőtt belefogunk a vizes-salétromos lábazat felújításába, megvizsgáljuk az alábbi körülményeket:

 1. Ellenőrizzük a lábazat mellett futó járda állapotát:
 • Lejt-e befelé?
 • Nincs-e összetöredezve?
 • Folyik-e a járda és a lábazat között be a víz?
 1. Ellenőrizzük az esővízcsatornát:
 • Ha a házon nem található esővízcsatorna, fel kell szerelni, mivel a tetőről a lábazathoz csorgó víz folyamatosan nedvesíti azt.
 • Ha az esővízcsatorna elrozsdásodott, repedések találhatók rajta, akkor a tönkrement darabokat újakra cseréljük.
 • Megfelelő vízelvezetés – ha a víz a fal tövébe folyik, az esővizet legalább 2 méter távolságra vezetjük. Ideális, ha a tető vize az utcai árokba folyik.

Amennyiben az épület falai a lábazaton felül is vizesek, lábazat felújítás előtt mindenképpen szükséges az épület szigetelése is.

Lábazat felújításkor nagyon fontos szempont, hogy a felújított lábazat szellőzni tudjon, a vizet ne zárjuk be. Ennek elérésére három módszert hozunk:

 • Műkő lábazat, szellőző módon felszerelve. A lábazatra megfelelő magasságú műkő lapokat készítünk. Ezeket távtartóval szereljük fel az épület lábazatára. A lapok mögött a levegő járni tud, ezáltal biztosítva a szellőzést, a burkolat felülete pedig szép. A salétrom a későbbiekben sem jelenik meg rajta.
 • Lábazati szárító vakolat alkalmazása. A nagy vakolatgyártó cégek számos fajtát készítenek. A folyékony mészpótló adalékszeres vakolat alkalmazása nem javasolt, mivel hamar átsalétromosodik.
 • Dekorálható terméskő, dísztégla alkalmazása. Ezesetben a ragasztáshoz nem a hagyományos flexibilis csemperagasztót használjuk, hanem speciális, szellőző és felújításhoz alkalmas ragasztóhabarcsot.

A lábazat festésekor figyeljünk arra, hogy jól tisztítható és a csapóesőt jól tűrő lábazat festéket válasszunk! A nedvesség és a talajról felcsapódó szennyeződések a lábazat esetében sokkal jobban terhelik a felületet, mint például a homlokzaton. A bevonat felhordása előtt a felületet előkészítjük. A megfelelő festék használatával elkerülhetjük a feltáskásodott vakolatot, a festék lepergését és a vizesedést is!

Szakmai cikkek a lábazat felújításról

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Adatvédelem elfogadásához kattintson a "fehér" négyzetbe.

13 + 11 =